Äksi [eel]arvamusfestival
22. juulil toimub Tartumaal asuva Jääaja Keskuse juures Äksi [eel]arvamusfestival, mille teemaks on toit ja keskkond.
[Eel]arvamusfestivalil toimuvad arutelud, mis kõik käsitlevad säästvat ja keskkonnahoidlikku toitu. Ühtlasi peetakse sel päeval Jääaja Keskuse 11. sünnipäeva.
„Jääaja Keskus on keskkonnahariduskeskus ja pidasime loomulikuks, et keskkonnateemadega tähistame ka oma sünnipäeva,“ ütles keskuse juhataja Kadri Valner. „Me vestluste teemadeks on võimalikult mahe ja maalähedane toidu kasvatamine, söömine, hoiustamine ja ka pakendamine.“
[Eel]arvamusfestivali algatusmeeskonda kuuluvad Tartumaa 2022. aasta küla Äksi kogukond, Tartumaa Toiduvõrgustik ning mitmed teised hea toidu tootjad ja hindajad. Toetajateks on toidusündmuste sari Tirin – osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluvast Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammist, korraldust toetavad Leader tegevusgrupid.
KAVA
arutelutelk: Jääaeg algas eile
11:00-11:15 Festivali avamine
11:15-12:15 Kuidas toit ühendab ja eraldab põlvkondi. Laval toidu ja biotehnoloogia haridusega idufirma arendaja Mari Leito (20+), kohalik elanik, hoidiste tegija ja vanaema Mari Leover (60+), taimetoidu eestkõneleja Maru Metspalu (35+) ja Riigikogu liige ning pikaaegne Maaülikooli rektor Mait Klaassen (60+). Moderaator: Rainer Kerge
12:45-13:45 Toidu juurtest juurikate ja julgeolekuni. Millist lähiümbrusest pärit toitu kasutasid eelmised põlvkonnad aegadel, kui varud said otsa? Mida saab sellest teadmisest võtta tänasesse maailma? Arutlevad folklorist Reet Hiiemäe, Juulamõisa kohviku perenaine Eneli Kaasik, ravimtaimekorilane Marika Hütt. Moderaator: Kadri Valner
14:00-15:00 Mis saab, kui masstootmine põllumajanduses ära lõpeb? Osalevad kunstnik, keskkonnaaktivist Deivi Org (Monica del Norte), agronoom Ero Palu ja Postimehe teaduse- ja tehnikatoimetaja Marek Strandberg
arutelutelk: Maailma parim paik
11:15-11:45 Töötuba: Suukool. Juhendab: Nele Marrandi
12:00-13:00 Arutelu: Rohujuure tasand, kas lähemale ladvale? Osalevad: Ülle Jukk, Margus Pau, Krista Kulderknup Moderaator: Mart Valner
13:30-14:00 Töötuba: Suukool. Juhendab: Nele Marrandi
14:30-15:30 Arutelu: Kui kuumaks läheb? Kas rohepööre aitab? Kuidas äärmuslikud ilmaolud mõjutavad meie toidulauda? Kas ilmastikust tingitud riskid jäävad vaid põllumehe kanda? Milliseid võimalusi loob roheüleminek? Ants-Hannes Viira (Maaelu Teadmuskeskus), Ahti Kalde (Sadala Agro), Airi Külvet (Liivimaa Lihaveis). Moderaator: Marko Kass
16:00-16:30 Äksi retseptiraamatu esitlus
arutelutelk: Eine murul
11:15-12:15 Tervislik toit – haridusasutusest koju või vastupidi? Osalevad: Sirle Sõstra-Oru, Tartu Linnavalitsus, Maire Lass, Leviso Grupp OÜ, Katrin Pärgmäe, AS Hoolekandeteenused. Moderaator: Kadri Leetsaar
14.00-15.00 KUKU keskkonnasaate Ilmaparandaja salvestus. Saatejuht: Mart Valner, Teemaks energeetika tulevik ja kliima. Saates RK liige Hanah Lahe, Cleantech Eesti juht Kädi Ristkok, Kliimaministeeriumi energeetika osakonna juhataja Rein Vaks
kunstitelk: Linnast välja
11:30-13:00 Töötuba: Umbrohtude muster ja maitse. Koolitaja Marta Konovalov, MTÜ Linnast välja
14:00-15:30 Töötuba: Mullast suhu ja tagasi. Koolitaja Jane Remm, MTÜ Linnast välja
Rohkem infot kunstifestival “Linnast välja” kohta leiad SIIN lingil.
Registreerumine töötubadesse SIIN.
Sündmus on TASUTA, aga osalus palume registreeruda siin lingil.